Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Check zelf de veiligheid van je internet verbinding

dns-check

Veiligheid connectie checken met webdienst

Beveiligingsbedrijf F-Secure heeft een nieuwe webapp gelanceerd waarmee gebruikers kunnen controleren of hun internetverbinding via ‘slechte’ zogeheten DNS-servers wordt geleid. Hackers kunnen hierdoor namelijk mensen omleiden naar valse sites. Dat kan wijzen op een gehackte router.

Een DNS-server is een server die webadressen omzet in de daadwerkelijke IP-adressen van de pagina’s die opgeroepen worden. Een legitieme server zal de gebruiker doorsturen naar de site naar waar hij op zoek was, maar er zijn ook kwaadaardige servers die gebruikers mogelijk omleiden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld extra advertenties ‘ge├»njecteerd’ worden op legitieme sites. Hackers kunnen internetgebruikers naar zo’n valse DNS-server sturen door bijvoorbeeld de router of modem te kapen.

De nieuwe tool van F-Secure, Router Checker, controleert of gebruikers van legitieme DNS-servers gebruik maken. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat de router of modem van de gebruiker is gekaapt. Dat is een aanzienlijke mogelijkheid, want veel mensen veranderen niet het standaard wachtwoord van deze apparaten. Hierdoor is het voor hackers vaak kinderspel om toegang te krijgen en de instellingen te veranderen.

“Aanvallen die internetinstellingen voor ogen hebben, vertonen geen echte symptomen en vallen daarom nauwelijks op. Mensen zien opeens meer online advertenties, of worden verleid richting een site te gaan die er betrouwbaar en ‘veilig’ uitziet”, zegt F-Secure beveiligingsadviseur Sean Sullivan.

 

 

 

%d bloggers liken dit: