Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

De gevaren van bestanden opslaan op je bureaublad

hulpmetcomputer.nl-vol-bureaublad

Zolang als ik me kan herinneren heeft geen enkele versie van Windows ooit standaard bestanden als documenten en spreadsheets op het bureaublad opgeslagen. En sinds XP is het ook niet bepaald een veilige plek om ze op te slaan. Toch kunnen sommige mensen de verleiding niet weerstaan.

Er zijn goede redenen om bestanden niet op het bureaublad op te slaan. Om te beginnen start de computer trager en is het lastig te ordenen. Hoewel je bestanden op het bureaublad op naam en datum kunt sorteren, kun je ze niet op een tweede criterium groeperen. En het kan overweldigend druk worden, iets wat niet het geval is met een groepeerbare, doorzoekbare map.

En er staan bijna altijd applicatievensters voor, waardoor een deel van je bestanden niet te zien zijn. Je kunt natuurlijk altijd die vensters verbergen of minimaliseren, maar daardoor krijg je wel een extra laag met gedoe.

Niet goed beveiligd

Het belangrijkste is, dat bestanden op het bureaublad niet zo goed beschermd zijn als bestanden in Biblotheek zoals Mijn Documenten en Mijn Foto’s. Als je bijvoorbeeld Systeem Herstel gebruikt om Windows te herstellen naar de staat van afgelopen Dinsdag, dan zal deze functie alle bestanden die na deze datum aan het bureaublad zijn toegevoegd verwijderen. De bestanden in Mijn Documenten zullen echter onaangeroerd blijven.

Bovendien back-uppen veel back-up programma’s niet standaard het bureaublad. Je kunt dat natuurlijk ergens in de instellingen van je back-up programma veranderen.

Als je toch naar het bureaublad wilt back-uppen zul je Windows een beetje aan moeten passen om het veiliger te maken – en handiger.

Ten eerste zul je het bureaublad aan de Documenten bibliotheek moeten toevoegen. Dit beschermt het bureaublad tegen veranderingen door Systeem Herstel en mogelijk wordt het bureaublad ook aan back-ups toegevoegd. Zo stel je het in:

In het Bibliotheek gedeelte van Windows Explorer (File Explorer in Windows 8), klik met de rechtermuisknop op Documenten en selecteer Eigenschappen.

hulpmetcomputer.nl-windows-bibliotheken

 

Klik in het dialogvenster op de optie Toevoegen en selecteer het bureaublad. Je kunt het bijna bovenaan in het Navigatie gedeelte vinden, onder Favorieten.

hulpmetcomputer.nl-windows-map

Klik vervolgens op de optie Map Opnemen het scherm sluit en klik nu op Opnemen.

Dit artikel is vrij vertaalt van pcworld.com

 

%d bloggers liken dit: