Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

INTERNET OF THINGS. Wat is het?

Tv, koelkast, je huis, alles wordt op internet aangesloten: het ‘Internet of Things’. Het belooft gemak, maar wat is het eigenlijk en zijn er ook nadelen?

Internet of things slim huis

1 Wat is het Internet of Things?

Elk ding waar een computer of chip in zit en met internet is verbonden tot het ‘Internet of Things’ (IoT). De laptop en tablet kende je al, maar ook een wifi-router is natuurlijk een internetding. Relatief nieuw zijn de slimme weegschalen, smart tv’s en auto’s met ingebouwde wifi-hotspot.

2 Is het niet gewoon een hype?

Nee. Analisten voorspellen ten minste 20 miljard verbonden apparaten in 2020. Inmiddels is internet overal gemeengoed en de drempel is laag om alles met alles te verbinden. Niet alles zal een succes worden, maar er komt nog veel aan.

3 Is het internet der dingen hetzelfde als ‘smart’ apparaten?

De term ‘smart’ is niet meer dan een handige marketingterm. Smart zegt weinig  over hoe slim iets is en ook niet of er een internetverbinding is. Er zijn keukenhulpjes zonder elektronica of internet die toch ‘smart’ zijn genoemd, zoals een vergiet, deegroller en schaar.

4 Wat heb ik er eigenlijk aan?

Het belooft vooral gemak, en soms gemoedsrust. Toch loopt niet iedereen warm voor de waterkoker die via de smartphone een seintje geeft dat het water kookt. Maar een systeem dat de planten precies genoeg bewatert, vind je misschien wél interessant. Apparaten worden pas echt slim als ze gaan samenwerken. Bijvoorbeeld als een auto de garagedeur vraagt vast open te gaan als je de oprit nadert.

5 Kunnen hackers straks in mijn apparaten inbreken?

Ja, dat risico is er zeker. De beveiliging van het internet der dingen is een groot probleem. Denk aan auto’s die door hackers op afstand worden stilgezet, een barbiepop die in een afluisterapparaat kan veranderen. Fabrikanten willen zo snel mogelijk met nieuwe producten komen, met haastig en slordig programmeerwerk als gevolg.

6 Ach, dan hackt iemand mijn koffiezetapparaat

Het punt is dat hij via een gehackt apparaat toegang kan krijgen tot de rest van het thuisnetwerk, en dus andere aangesloten apparaten. Internetcriminelen kunnen functionaliteit ook ‘gijzelen’ en vervolgens geld vragen, net als bij ransomware op computers. Er zou zelfs levensgevaar kunnen ontstaan, zoals brand door oververhitting of door het plots laten remmen van een verbonden auto.

7 Wat doen de bedrijven achter deze apparaten met mijn gegevens?

Hoe geavanceerder de toepassing is, des te meer gegevens er nodig zijn om hem te laten werken. Fabrikanten kunnen die gegevens gebruiken voor marketingdoeleinden en ze doorverkopen. Eenvoudige gegevens hebben al waarde. Je zorgverzekeraar kan korting geven op een internetweegschaal, omdat hij dan je gezondheid beter kan inschatten. Dat kan dan tegen je worden gebruikt.

8 En wat als internet wegvalt?

Als uw wifi een slechte dag heeft, is het te hopen dat uw internetapparaat nog werkt als een gewoon apparaat. Dat is lang niet altijd het geval. De Petnethuisdierenvoerautomaat liet in juli vele katten- en hondenbezitters in onzekerheid toen de servers van de fabrikant 10 uur lang offline gingen.

9 Hoe zit het met levensduur?

Zolang er stroom en internet is, blijft een internetapparaat werken. Maar vaak is het apparaat afhankelijk van een server van de fabrikant. Gaat de fabrikant failliet, dan kan het apparaat nutteloos worden. Wordt de fabrikant overgenomen, dan moet je rekening houden met andere voorwaarden. Een ander risico is dat fabrikanten besluiten oude producten niet meer te ondersteunen. Dat zien we nu al bij Android-telefoons die al snel geen veiligheidsupdates meer krijgen.

10 Zijn internetapparaten niet veel duurder?

Vaak wel. Internetapparaten zijn duurder om te maken. De kosten zitten niet zozeer in het ingebouwde computertje, maar in het maken én updaten van veilige en gebruiksvriendelijke software. Maar fabrikanten weten ook dat slimme apparaten gewild zijn, en dat ze daar dus meer geld voor kunnen vragen.

11 Is het slim om nu al over te stappen op IoT-apparaten?

Vol inzetten op het volledig automatiseren van uw huis raden we af. We zitten nog in de beginfase vol kinderziekten, veiligheidslekken en veranderende standaarden. Begin dus ‘klein’ met eenvoudige, op zichzelf staande slimme apparaten met een internetverbinding.

Handige toepassingen

  1. Auto’s van Mercedes en Smart gaan parkeerplaatsen detecteren en delen deze informatie met andere auto’s. Zo weten bestuurders waar plek is.
  2. De Amazon Echo is een met internet verbonden virtuele assistent die vragen beantwoordt als ‘mag het licht aan?’ en ‘Op welke dag van de week valt kerstmis?’.
  3. Verschillende fabrikanten maken steeds handigere thermostaten. Met sensoren weten ze of er nog iemand thuis is. Zo niet, dan kan de temperatuur omlaag.
  4. In 2017 introduceert Samsung slimme koelkasten waarvan je de inhoud kunt zien via het scherm op de deur en op je smartphone. Het bespaart energie en is handig voor in de supermarkt. Ook krijg je een seintje bij het over de datum raken van producten en kun je makkelijk bijbestellen.

Bekijk de video’s over Internet of Things die de Consumentebond maakte op de elektronicabeurs IFA.

 

 

%d bloggers liken dit: