Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Jippie! Onderzoekers verdrievoudigen capaciteit accu met zand

Onderzoekers van de Riverside-universiteit in Californië hebben de capaciteit van een lithium-ion-accu verdrievoudigd door grafiet te vervangen door met zand gemaakt silicium.

accuduur verlengen

 

Dat meldt de Riverside-universiteit in Californië.

Momenteel wordt grafiet gebruikt in de negatieve elektrode van accu’s, maar wetenschappelijke doorbraken rondom grafiet zijn schaars. Daarom kijken onderzoekers naar ander materiaal om in accu’s te gebruiken, waaronder silicium.

Om siliciumnanodeeltjes te ontwikkelen, gebruiken de onderzoekers strandzand met een hoog kwartsgehalte. Het zand wordt tot nanodeeltjes vermalen en op verschillende manieren bewerkt waardoor de nanodeeltjes een helder witte kleur krijgen.

Het poeder wordt samen met zout en magnesium verhit, waadoor het zuurstof uit de stoffen verdwijnt en pure siliciumnanodeeltjes overblijven. Deze nanodeeltjes hebben een spons-achtige vorm, wat de capaciteit en levensduur van een accu ten goede komt.

 

Smartphone-accu

Door het gebruik van de siliciumnanodeeltjes wordt de capaciteit en levensduur van de huidige lithium-ion-accu verdrievoudigd. Daarnaast is het geen kostbaar proces om deze siliciumnanodeeltjes te ontwikkelen.

De Amerikaanse onderzoekers gaan de lithium-ion-accu op basis van zand nu in grotere hoeveelheden produceren. Ook gaan zij accu’s ontwikkelen die in smartphones kunnen worden gebruikt.

 

%d bloggers liken dit: