Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Nieuw! USB type C.

USB-C

Apple Macbook beschikt over een nieuw soort usb-poort. Het zogeheten type-C wordt de nieuwe standaard en brengt verschillende vernieuwingen met zich mee. De veranderingen voor u op een rijtje.

Op dit moment maken apparaten gebruik van de usb-types A en B. Usb-A-poorten zijn de originele ingangen die terug te vinden zijn in computers, gameconsoles, stopcontacten en mediaplayers. Verder wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de type-B-ingangen (waaronder mini-usb en micro-usb vallen). Deze stekkers koppelen onder meer smartphones, tablets, printers en harde schijven aan andere apparaten of opladers.

USB-Types

De nieuwe USB-technologie gaat daar verandering in brengen door één stekkertype te hanteren: usb type-C. Dit betekent dat de kabel voortaan overal op past. Oud type naar nieuw type?

usb-c connector

Snellere communicatie

De type-C-usb zorgt bovendien voor snellere communicatie tussen de apparaten. Dit komt doordat de kabel 100 watt bij 20 volt kan doorvoeren, wat bij de huidige kabels maximaal 9 watt is. Gebruikmakend van de nieuwe usb 3.1-standaard zou data een overdrachtsnelheid van 8 Gbps (1,25 gigabyte per seconde) kunnen halen. De laatste versie, usb 3.0, is tot 4 Gbps (0,625 gigabyte per seconde) in staat.

In de praktijk kunnen hierdoor bijvoorbeeld laptops via een usb-kabel opgeladen worden. Ook smartphones en tablets opladen kan sneller gaan, net als het verzenden van data. USB type-C maakt het tegelijk opladen en verzenden van data zelfs mogelijk.

Dunner design

Daarnaast zijn de nieuwe usb-stekkers en usb-aansluitingen net zo klein als de huidige micro-usb-stekkers. Daardoor zullen toekomstige apparaten een stuk kleiner worden. Dit is al terug te zien in de aankomende Macbook, die 24 procent dunner is dan de Macbook Air. Ter vergelijking: de type-C-poorten zijn 0,83 bij 0,26 centimeter, tegenover type-A’s 1,4 bij 0,65 centimeter.

Altijd de juiste kant

Waar het bij de vorige usb-kabels noodzakelijk was om op te letten hoe je hem in de ingang stopte, is dat vanaf type-C niet meer nodig. De kabel heeft namelijk geen boven- of onderkant. Daardoor is deze blindelings in apparaten te stoppen.

Brede ondersteuning

De nieuwe poorten kunnen overweg met versie 3.1 van het usb-protocol, maar werken ook met oudere technieken. Bestaande usb 3.0- en 2.0-apparaten kunnen dus ook nog worden aangesloten.

Type A-ingangen zullen verdwijnen uit nieuwe apparaten, maar om toch ondersteuning te blijven bieden voor oudere apparaten zullen adapters beschikbaar worden gemaakt. Apple verkoopt bijvoorbeeld kabels die usb type-C naar hdmi of vga omzetten. Ook bestaande harde schijven, muizen, toetsenborden en andere accessoires kunnen met adapters nog op type-C-poorten worden aangesloten.

Het is voorlopig nog een nadeel van USB type C dat met adapters gewerkt moet worden om volledige usb-ondersteuning te behouden. Het zal vermoedelijk nog een behoorlijke tijd duren voordat alle accessoires gebruikmaken van de nieuwe standaard.

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: