Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Oorzaak malware?

Feitelijk  is malware een verzamelnaam voor kwaadaardige software.
De naam malware is ontstaan uit de Engelse term malicious software.

Er zijn veel verschillende varianten van malware, waaronder het “Virus” wat ook de meest bekende vorm van malware is.

De gevolgen en de oorzaak.

De gevolgen van een malware infectie kunnen zeer schadelijk en riskant zijn, denk maar aan b.v. een dialer die automatisch naar een duurder nummer inbelt en zo voor een peperdure telefoonrekening kan zorgen.
Maar ook diefstal en verspreiding van persoonlijke gegevens zoals “inloggegevens”, “bankgegevens” en noem maar op.malware-thumb
Deze gevolgen van malware zult u in eerste instantie niet direct merken.
Maar malware kan nog meer gevolgen hebben zoals het vertragen van de computer, internetverbinding.
Het zorgen voor vastlopers en blauwe schermen (BSOD – Blue Screen Of Death).

Verder kan malware het systeem verder infecteren en andere malware aantrekken, en zelfs de beveiliging van de computer uitschakelen, zoals de virusscanner en de firewall.
De meest bekende symptomen / gevolgen van malware zijn natuurlijk wel de vervelende pop-ups, toolbars en gewijzigde startpagina’s (browser hijackers).

Oorzaak van een malware infectie.

Malware kan op verschillende manieren de computer infecteren, en soms op een manier dat u het niet eens merkt.
De meeste malware infecties komen op de computer door lekken in Windows, Internet Explorer en andere software.
Doormiddel van een exploit (fouten in de software) wordt zo’n lek misbruikt door kwaadwillende, en kan de computer geïnfecteerd worden.
Ook verouderde software zoals Java is gewild om misbruik van te maken.

Maar u kunt zelf ook de schuldige zijn van een malware infectie, denk maar aan het bezoeken van “adult sites”, “crack sites” en “gratis mp3 sites”.
Ook het gebruik van besmette USB sticks en andere removable media kunnen een oorzaak zijn.

Verder kan het installeren van (gratis) software al een malware infectie opleveren, denk maar aan spyware of adware dat ongevraagd geïnstalleerd wordt op de PC, zoals bijvoorbeeld “toolbars”.
Soms staat er in de licentieovereenkomst wel vermeld dat er spyware of adware mee geïnstalleerd wordt maar wie leest nu deze hele lap tekst.?

Hoe voorkom ik dat nou toch.

 

Belangrijk is het lezen van de meldingen. Natuurlijk heeft niemand zin in grote lappen tekst te lezen, wanneer je alleen maar even snel iets op je computer wilt zetten. Nu begrijp je ook gelijk de rede waarom er zo veel geïnfecteerde computers zijn. LEZEN……. Feitelijk is dat hetgeen waar je de meeste rotzooi mee voorkomt. Maar goed ook ik klik er lekker op los. Wel scan ik de tekst die mij aangeboden wordt. Geloof me het scheelt echt heel erg veel om daar even tijd voor te nemen.

 

%d bloggers liken dit: