Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Overheid koopt extra support voor Windows XP bij Microsoft

In mijn tijd als ICT Manager was onderstaande uitgesloten. Je zorgt er voor dat alle hard en software klaar is voor een nieuwe Windows versie, zodat  de gebruikers een soepele overgang ervaart en door kan gaan met zijn werkzaamheden. PUNT!!!!!

 

shutdownXP

De ondersteuning voor Windows XP is minder eindig dan we denken. Als je maar betaald. De Nederlandse rijksoverheid betaalt Microsoft miljoenen voor verlenging van de support op Windows XP-machines.

Het Rijk beschikt ook na 8 april nog over tienduizenden pc’s met Windows XP. Die worden vanaf die datum normaliter niet meer voorzien van de broodnodige beveiligingsupdates omdat Microsoft dat 13 jaar oude besturingssysteem niet meer ondersteunt.

 

xpoffice

Rijksbreed contract tot begin 2015

Maar onderhandelingen tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de Rijks-ICT onder beleidsbeheer heeft, en Microsoft heeft geleid tot een overeenkomst voor op maat gesneden ondersteuning tot zeker begin 2015. Het contract voor die zo geheten custom support geldt Rijksbreed, dus voor alle ministeries en daaronder vallende organisaties.

Met het contract is miljoenen gemoeid, maar woordvoerster Vera Hoogendoorn van het ministerie van BZK wil niet ingaan op de precieze inhoud van het contract en de daarmee gemoeide bedragen. Wel zegt ze dat het gaat om 34.000 tot 40.000 pc’s. Normaliter rekent Microsoft zo’n 200 euro per pc bij custom support.

Microsoft eist migratie naar Windows 7 of 8

Een van de eisen van Microsoft is dat gedurende het contract wordt gemigreerd naar een nieuwer besturingssysteem. Dat zal in het geval van het Rijk of Windows 7 of Windows 8 zijn. Volgens Hoogendoorn zijn de ministeries vrij in de keuze daarin. De migraties moeten uiterlijk begin 2015 zijn afgerond.

Eerder werd bekend dat ook de Britse overheid een dergelijk contract heeft afgesloten, tegen een fikse korting van 24 miljoen euro. Uiteindelijk betalen de Britten 6,7 miljoen euro. Hoogendoorn wil ook niet kwijt of de Nederlandse overheid ook zo’n fikse korting heeft bedongen.

 

%d bloggers liken dit: