Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Pas op! Leuk bericht kan duur uitvallen

hulp met computer.nl-Phone-AppEen grappig berichtje kan veranderen in een dure nachtmerrie

In IOS zit al enige tijd een optie die momenteel misbruikt wordt. Het probleem is dat de optie toelaat via een bericht direct je telefoon app aan te spreken. In dit geval via een bericht. Denk aan SMS, Facebook messenger, iMessage, Whatsapp enz enz.

 

Programmeurs kunnen linkjes maken die rechtstreeks het belvenster van de iPhone aanspreken. Een gebruiker hoeft maar op de link te drukken en er wordt gebeld naar een nummer. Welk nummer dat is, kan je van tevoren niet zien omdat de link een andere omschrijving heeft. Het kan ‘Bel nu’ zijn in een app om tafeltjes te boeken in een restaurant, maar ook ‘Kijk dit leuke kattenfilmpje’ in praktisch elke andere app. Omdat de iPhone geen bevestigingsvraag verstuurt vanuit apps, kan je bijvoorbeeld in Facebook Messenger een link toegestuurd krijgen die je laat bellen naar een peperduur telefoonnummer.

Zie onderstaande voorbeelden:

Facebook Messenger

hulp met computer.nl-Facebook

 

Gmail

hulp met computer.nl-Gmail

Google+

hulp met computer.nl-Google+

De functionaliteit om bellinks te versturen in apps bestaat al veel langer, maar op het blog Algorithm.dk wordt terecht aangekaart dat de bellinks in apps risico’s met zich meebrengen. Op de website IronGeek werd de kwestie al eens eerder aangekaart, maar de ontdekking is nu flink gaan circuleren op sociale netwerken. Daardoor ligt het beveiligingsprobleem nu op straat en kan het makkelijk door kwaadwillenden worden opgepakt.

De oplossing is gemakkelijk: ook vanuit apps moet er een bevestigingsvraag komen of je wel echt wil bellen.

Tot die tijd gewoon blijven opletten.

 

 

 

%d bloggers liken dit: