Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Telegram CEO: ‘Privacy pas belangrijk als je rijk of beroemd bent – en dat is dom’

Telegram is hét alternatief voor mensen die WhatsApp niet veilig genoeg vinden, of bang zijn dat Facebook je privacy te grabbel gooit. Maar vertrouw jij je gegevens zomaar toe aan een stel Russen, die in het verleden de ‘Facebook van Rusland’ oprichtten? Marjolijn Kamphuis interviewde de CEO van Telegram en ontdekte dat de 30-jarige Pavel Durov écht principes heeft.

bron: iculture - Gonny van der Zwaag

pavel-durov

Alles blijft binnen Europa

Durov kwam in Rusland in de problemen toen hij weigerde om pagina’s van diverse oppositieleiders offline te halen. Daarna kwam hij in opspraak omdat hij gegevens van Oekraïense verzetsstrijders niet wilde overdragen aan de Russische geheime dienst. Inmiddels woont Durov in New York, waar hij leiding geeft aan berichtendienst Telegram. Alle data die Telegram verstuurt wordt versleuteld en beveiligd verstuurd naar lokale servers op het eigen continent. Je hoeft dus niet bang te zijn voor Rusland of voor Amerikaanse spionage. Marjolijn schrijft:

 

Wanneer ik vanuit Helsinki een bericht verstuur naar een van mijn contacten, wordt dat bericht eerst volledig versleuteld, zodat het onleesbaar is voor anderen. Daarna wordt het verstuurd naar een server binnen Europa, in ons geval in Amsterdam, waarna het uiteindelijk bij de ontvanger beland. Dit zorgt er niet alleen voor dat Telegram de snelste messenger app is, het voorkomt ook dat je data onnodig naar een land wordt gestuurd waar andere wet- en regelgeving geldt inzake privacy.

 

Privacy: wie vindt dat nou belangrijk?

De overname van WhatsApp door Facebook heeft Telegram veel nieuwe gebruikers opgeleverd. Maar de berichten-app is nog steeds relatief klein. Zijn mensen niet bezorgd over hun privacy? Volgens Durov komt dat, omdat gewone mensen zich nog niet genoeg beseffen hoe weerzinwekkend het is dat een overheid of geheime dienst toegang heeft tot jouw privéfoto’s:

 

Het besef is veel meer aan de orde wanneer je bijvoorbeeld rijk of beroemd bent. Dan is het gevaar dat je foto’s of privégesprekken op straat belanden veel groter en ben je eerder geneigd er op te letten welke systemen je online gebruikt.

     

[ezcol_1third] Download gratis →[/ezcol_1third] [ezcol_2third_end][/ezcol_2third_end]

 

 

%d bloggers liken dit: