Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Turkije moet Twitter-blokkade opheffen

20140326-191144.jpg

Een Turkse rechtbank heeft geoordeeld dat de blokkade van Twitter in het land onrechtmatig is en dat de blokkade moet worden opgeheven.
Dat meldt onder meer de Turkse krant Hurriyet.

De blokkade werd donderdag 20 maart ingesteld door premier Erdogan nadat er volgens hem onjuiste berichten op het sociale netwerk zouden zijn verschenen over een corruptieschandaal. Erdogan noemde Twitter eerder “een vloek”.

Sindsdien is Twitter voor Turken niet of nauwelijks meer bereikbaar. De rechtbank stelt dat de blokkade onrechtmatig is omdat er alleen een bevel is om bepaalde accounts te blokkeren, maar niet het hele netwerk.

De Turkse overheid kan nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak. Later op woensdag zal de rechtbank naar individuele aanklachten tegen de Twitter-blokkade kijken.

Volgens lokale media zal de telecomtoezichthouder in Turkije de blokkade binnen enkele uren opheffen.

Zorgen

Om te zorgen dat de blokkade definitief van de baan is heeft Twitter in verschillende Turkse rechtbanken gevraagd om een stokje te steken voor de blokkade.

Volgens Twitter is het verbod op Twitter gebaseerd op drie gerechtelijke bevelen die specifieke accounts ontoegankelijk moeten maken. In twee gevallen heeft Twitter deze al offline gehaald, maar in het derde geval gaat het om een account dat een minister beschuldigt van corruptie.

“Dit bevel leidt bij ons tot zorgen”, schrijft Twitter woensdag. “Politieke meningsuiting is een van de belangrijkste vormen van meningsuiting, vooral als het gaat om mogelijke corruptie bij de overheid. Daarom hebben we de Turkse rechtbank vandaag ook namens onze gebruikers gevraagd om dit bevel terug te draaien.”

Tot dat gebeurt wordt het account in Turkije niet getoond. In andere landen is de content nog wel zichtbaar.
nu.nl

%d bloggers liken dit: