Computerhulp

Hulp met u computer, Mac, laptop, internet of mail? Neem gerust contact op voor computerhulp aan huis.

Voorkom dat Facebook alles van je weet: 6 Tips

Hoe voorkom je dat Facebook alles van je weet? Met deze 6 tips zorg je dat Facebook minder makkelijk persoonlijke informatie en interesses kan verzamelen om te gebruiken voor persoonlijke reclames. Al kun je het moeilijk helemaal ontlopen…#DeleteFacebook

Facebook weet meer van je dan jouw partnerfacebook is watching you

Facebook weet bijna alles van je. Dat geldt niet alleen voor de berichten die leuk vindt of de merken die je volgt. Ook je offline gedrag kan Facebook vrij nauwkeurig volgen en die informatie gebruiken om passende advertenties te tonen. Facebook weet van 48 procent van de Nederlandse bevolking bovendien gevoelige persoonlijke gegevens, zoals religieuze en seksuele voorkeur. Nu zul je daar in Nederland niet meteen last mee krijgen, maar in landen met totalitaire regimes zou je ervoor in het gevang kunnen belanden. Is het eigenlijk wel nodig dat Facebook zoveel van je weet? Heb je er eigenlijk wel profijt van hoeveel info je hebt ingevuld op de site?

Geen zin om te lezen? Kijk je het toch.

Bye Bye Facebook

6 tips om er iets aan te doen.

Facebook weet wat jij leuk vindt

Je hebt het verzamelen van informatie over je interesses gedeeltelijk zelf in de hand. Alles wat jij leuk vindt, deelt en volgt is een indicatie dat het jouw hobby of interesse is. Ga daarom eens kritisch door al je likes. Vind je Dixons écht leuk (terwijl de winkelketen niet eens meer bestaat) of heb je het ooit gedachteloos aangevinkt.

Dit kun je doen: Ga kritisch door al je likes om te kijken of je die info wel wilt delen en je er nou echt profijt van hebt dat Facebook het van je weet.

Facebook weet wie je bent

Facebook heeft ook heel wat persoonlijke informatie die je zelf hebt ingevuld. Is het echt nodig dat Facebook weet wat je telefoonnummer is? Of dat je in Voorburg bent geboren en nu in Nootdorp woont? Hoeveel nieuwe vrienden ben je op het spoor gekomen door deze informatie te delen? Waarschijnlijk geen. Ooit iemand tegengekomen die zei: “Top zeg, fijn dat ik je dankzij Facebook kon bereiken!

Dit kun je doen: Ga eens kritisch door al je persoonlijke data om te kijken of je die info wel wilt delen en of het echt noodzakelijk is om te delen.

Facebook weet waar je winkelt

Eén van de manieren waarop je je offline gedrag verklapt aan reclamepartijen, is tijdens het winkelen. Koop je bijvoorbeeld een doos tissues, dan kunnen data-exploitanten zoals Nielsen je aankopen in verband brengen met je e-mailadres, telefoonnummer of andere unieke kenmerk. Facebook weet vaak ook je telefoonnummer of e-mailadres, dus een match is zo gemaakt.

#DeleteFacebook

Een fabrikant van antigriepmiddeltjes kan vervolgens gerichte Facebook-reclames tonen aan mensen die recent tissues hebben gekocht. Jij vraagt je af: “Huh, hoe weet Facebook dat ik verkouden ben? Dat heb ik toch nergens in een Facebook-bericht verteld?” Maar in werkelijkheid kon je offline aankoop in een winkel gekoppeld worden met een uniek kenmerk, zoals je e-mailadres.

Dit kun je doen: Je kunt dit voorkomen door geen gebruik te maken van klantenkaarten en niet af te rekenen met betaalmethoden waarmee je te identificeren bent (dus ook geen Payconiq, pinpassen of creditcards). Wil je toch voordeeltjes, dan moet je je klantenkaart registreren op een e-mailadres dat je toch niet gebruikt. Ook hotels willen voor loyaltyprogramma’s vaak alles van je weten, inclusief geboortedatum. Op een papieren formulier.

Facebook weet je locatie.

Facebook kan via de app je locatie in de gaten houden, zodat ze weten bij welke winkels je vaak komt. Ze kunnen je dan een korting beloven als je even binnenloopt bij een winkel in de buurt.

 

Dit kun je doen: Schakel de locatiefuncties van Facebook uit:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Ga naar Privacy > Locatievoorzieningen > Facebook en kies de optie Nooit.

facebook locatie

Je kunt deze optie ook bereiken in de Facebook-app zelf: tik op de drie liggende streepjes onderin het scherm, kies Instellingen > Accountinstellingen > Locatie. Je komt nu terecht op een scherm waar je allerlei permissies van Facebook kunt instellen, waaronder het instellen van de locatie op Nooit.

facebook privacy instellingen

Waarschijnlijk heb je ook allerlei andere apps en diensten die met Facebook samenwerken toegang gegeven tot je locatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor apps waarbij je je Facebook-account gebruikte om in te loggen. Check bij deze apps of je locatie op Nooit of Bij gebruik van app staat, niet op Altijd.
Facebook gluurt mee via apps

Zelfs als je alles goed hebt ingesteld voor de Facebook-app zelf, kun je nog steeds begluurd worden door allerlei andere apps. Je downloadt bijvoorbeeld een gratis afslank-app en krijgt kort daarna in Facebook en Instagram allerlei advertenties over afvallen en fitness te zien? Wat blijkt? Die gratis app maakt gebruik van advertenties van het Facebook Audience Network. Facebook kan op basis van het IDFA-nummer (een uniek nummer dat Apple speciaal voor reclametracking heeft ingevoerd) een verband leggen tussen de afslank-app en jouw Facebook-account. Want uiteraard weet de Facebook-app ook welk IDFA-nummer bij jouw toestel hoort. Het is dan een kwestie van tijd dat de eerste reclames over afvallen in je Facebook- of Instagram-tijdlijn verschijnen (want de reclamedata wordt ook gedeeld met dochterbedrijven van Facebook).

Facebook reclametracking uitschakelen

Dit kun je doen: Schakel reclametracking uit met onderstaande tip. Het is lastig om reclametracking helemaal te ontlopen, want je weet bij een gratis app nooit vooraf welk reclamenetwerk er wordt gebruikt. Zelfs als het niet een reclamenetwerk van Facebook is, is er kans dat een andere data-exploitant het weer doorverkoopt aan Facebook. Waardoor Facebook toch mooi weet dat jij met afvallen bezig bent.

Facebook gluurt mee via websites

Facebook weet ook je zoekhistorie en welke pagina’s je in de internetbrowser hebt bezocht. Dat geldt trouwens ook voor Google en Amazon, de twee andere grote techbedrijven die fanatiek profielen opbouwen van hun gebruikers. Apple is op dat punt de enige uitzondering onder de grote techbedrijven, omdat ze geen gebruikersprofielen opbouwen om te exploiteren in reclames. Op miljoenen websites is Facebook Pixel actief, zodat Facebook kan meekijken wat je aan het doen bent. Je krijgt dan reclames van producten te zien waar je net naar gezocht hebt. Bij Google vinden we dit heel gebruikelijk, maar weinig mensen realiseren zich dat Facebook dit ook doet.

Dit kun je doen: Op de Facebook-website kun je via Instellingen > Advertenties zien welke informatie het bedrijf over je heeft verzameld. Bij interesses staat dan bijvoorbeeld Waze en RTL Boulevard, zonder dat je zelf hebt aangegeven dat je die merken leuk vindt. Als je erop klikt krijg je te zien waarom de interesse aan jouw reclameprofiel is toegevoegd: omdat je deze apps geïnstalleerd hebt. Verwijder alle interesses uit deze lijsten, zeker de interesses waarvan je liever niet hebt dat Facebook ze weet.

facebook interesse

Kijk ook even onder het kopje Advertentie-instellingen. Nee, je wilt geen advertenties op basis van je website- en appgebruik en je wilt ook geen advertenties met je sociale acties.

facebook advertentievoorkeuren

Conclusie: wat kun je doen?

Als je het bovenstaande hebt gelezen, vraag je je misschien af hoe je de nieuwsgierigheid van #DeleteFacebook kunt ontlopen. Het iets ontmoedigende antwoord: dat lukt je nauwelijks. De enige oplossing is om geen #DeleteFacebook-account te hebben of om voor alle diensten die je gebruikt (zoals klantenkaarten) een nep-identiteit te gebruiken, al zul je dan ook vaak tegen problemen aanlopen omdat bedrijven vereisen dat je een echte naam en een woonadres hebt. Het kan al veel helpen om een speciaal e-mailadres te gebruiken voor alle diensten waar je je voor inschrijft en die je soms noodgedwongen moet gebruiken.

Bron: https://www.iculture.nl/

Geen zin om te lezen? Check Merijn.


 

%d bloggers liken dit: